Convidades i Convidats 2012

Sabinee Yulieth Sinigui Ramírez

Directora de cinema i comunicadora social provinent del poble Embera Eyabida (Colòmbia). Actualment és coordinadora general del programa acadèmic de la Llicenciatura en Pedagogia sobre la Mare Terra a l’ Universitat d’ Antioquia. Participa en diversos projectes de recerca que aborden el camp educatiu escolar i comunitari amb població indígena, afrodescendent i camperola, promovent la comunicació amb una perspectiva

María Ovidia Palechor Anacona

María es presenta a ella mateixa com a “dona indígena descendent del poble yanacona” (Cauca, Colòmbia). Participa en diverses iniciatives i processos socials que impulsen la revitalització del pensament de la dona indígena. El seu treball es realitza a partir d’una perspectiva de principis mil·lenaris i amb el suport de les “Autoritats superiors”. És secretària general del poble Yanacona i coordinadora del Programa de Dones del Consejo Regional Indígena del Cauca (CRIC). Forma part de la Comissió Política del Moviment Social de Dones i de l’equip de la Conselleria de Dones, Família i Generació de l’Organització Nacional Indígena de Colòmbia (ONIC).

Lolita Chávez Ixcaquic

Lideresa indígena k’iche de Guatemala. Lolita Chávez és membre del Consejo de Pueblos K’iche ‘s -CPK-, acompanya a 87 comunitats en la seva lluita per l’autodeterminació i per la resistència davant els megaprojectes que posen en risc la salut de les famílies i causen danys irreversibles al medi ambient. Participa com a delegada del Consejo de Pueblos de Occidente (CPO) i és una de les fundadores d’I’x K’iche’s K’amalb’i (la Coordinadora d’Organitzacions de Dones del Departament del Quiché) (Guatemala).

Jesús Alemancia Martínez

Jesús Alemancia pertany al poble Kuna de Panamà, encara que en l’actualitat es dedica a assessorar al poble Ngäbe Buglé en el marc de la Coordinadora por la Defensa de los Recursos Naturales d’aquest mateix poble, per defensar el territori de l’entrada d’empreses extractives i hidroelèctriques. Format com a sociòleg, va ser director del CEASPA (Centre d’Estudis i Acció Social Panamenya) durant més d’una dècada. Al seu torn, ha realitzat un ampli treball en el camp de l’Educació intercultural Bilingüe i de la Comunicació. Els seus projectes més recents aborden d’una banda, la capacitació en drets dels pobles indígenes, i per un altra la formació de joves en l’ús de mitjans audiovisuals i la realització de vídeos de denúncia.