Convidades i Convidats

Kukush Wasum Tampet, FENAP – Federació de la Nacionalitat Achuar del Perú-

Kukush és membre de la Federació de la Nacionalitat Achuar del Perú (FENAP), la qual aglutina a totes les organitzacions Achuar del Perú, liderant la lluita dels Achuar en contra de les empreses expoliadores en els seus territoris.

Kvrvf Nawel, KONA (Puelmapu- Argentina)

Kvrvf Nawel és comunicador i realitzador social integrant del Centre de Comunicació Mapuche KONA de la província de Neuquén, a la Patagònia Argentina.

Franco Gabriel Hernández, AIPIN – Agència Internacional de Premsa Indígena (Mèxic).

Franco Gabriel Hernandez és comunicador i líder de la Comunitat Ñuu Savi a Oaxaca (Mèxic). És un dels impulsors del Congrés Nacional de Comunicació Indígena (CNCI) de Mèxic i alhora, cofundador de l’Agència Internacional de Premsa Indígena (AIPIN).

Eriberto Gualinga, CONFENIAE (Confederació De Nacionalidades Indígenas de la Amazonia Ecuatoriana)

Fotògraf, realitzador audiovisual i músic, que ha focalitzat el seu treball en la seva comunitat, Sarayaku (Equador), tractant de reflectir la resistència que aquest poble ofereix enfront dels projectes d’espoliació del territori. La seva pel·lícula “Sachata Kishipichik Mani/I Am the Defensar of the Forest (2003)” ha guanyat nombrosos premis a Amèrica Llatina.

Lorena Cabnal, AMISMAXAJ – Dones Xinkas de Santa María Xalapán- (Guatemala)

Lorena Cabnal, del poble xinka (Guatemala) pertany a l’Associació de Dones Xinkas de Santa María Xalapán (AMISMAXAJ), una organització indígena del sud de Guatemala que està enfocada a la protecció i l’autogestió dels recursos naturals i dels territoris; i a l’exercici i reivindicació de les dones indígenes des d’una perspectiva feminista.

Jeannette Paillan, Coordinadora General de la CLACPI i realitzadora (Gulumapu- Chile)

Jeannette Paillan és una de les realitzadores d’audiovisuals mapuches més interessants i compromeses amb les reivindicacions d’aquest poble. Paillan neix en la comunitat de Arenas Blancas, a la comuna de Nova Imperial, IX Regió i als 7 anys es trasllada a Santiago, on va viure en diverses poblacions. Va estudiar secundària en el liceu de Providència, on topa plenament amb el classisme de la societat xilena. Més tard ingressa en la INACAP per estudiar Comunicació Social. Es en aquesta etapa en la que s’introdueix en el món de la fotografia i de la realització audiovisual. Els seus principals treballs com a realitzadora són: Wirarün, Punalka i Wallmapu. A més, Jeannette ha participat en importants festivals de cine i vídeo sobre pobles indígenes, tant nacionals com internacionals.

Iván Sanjinés, CEFREC – Centre de Formació i Realització Cinematogràfica (Bolívia)

Iván Sanjinés neix en la Paz (Bolivia). Va estudiar Comunicació Social a la Universitat Major de Sant Andrés, la Paz. És activista, productor i director en l’àmbit audiovisual de l’Estat Plurinacional de Bolívia, i en la seva amplia trajectòria de treball ha desenvolupat i impulsat diferents activitats vinculades a l’aprenentatge del cinema i la producció de documentals a partir de les perspectives dels pobles originaris. A l’any 1989, impulsa i crea l’Associació CEFREC – Centre de Formació i realització Cinematogràfica-. Ivan Sanjinés també ha sigut el coordinador general del VI Festival Americà de Cinema i Vídeo dels Pobles Indígenes que va tenir lloc a Guatemala l’any 1999 i coordinador General del Consell Llatinoamericà de Cinema i Vídeo de Pobles Indígenes, CLACPI.