Mariano Estrada Aguilar,del poble tzeltal (Comunitat de San Manuel, de l’estat de Chiapas).
Participa en el Comité de Defensa de la Libertad Indígena Xi’Nich (CDLI, México) i és l’actual coordinador de la Comissió de Producció de la CLACPI. Mariano Estrada ha realitzat nombrosos documentals sobre la realitat dels pobles indígenes, entre els quals trobem el documental: El Rostro de la Historia Indígena, guanyador del primer premi en obra documental del festival Geografías Suaves 2004 a Mèxic. “En realitat no sóc un realitzador independent, encara que tècnicament per fer un vídeo ho faig jo sol, el sentir i el contingut dels vídeos pertany al poble”.
Nicolás Ipamo Paraipano,del poble besïro (chikitano). Indígena del departament de Santa Cruz.
En Nicolás Ipamo és realitzador audiovisual i l’actual coordinador de la Coordinadora Audiovisual Indígena Originaria de Bolivia (CAIB). Ha treballat amb la CLACPI com a coordinador de capacitació i formació i està vinculat al Plan Nacional Indígena de Comunicación Audiovisual de Bolivia. És realitzador de pel·licules com El grito de la selva, guanyadora del primer premi a la millor ficció en el darrer Festival Internacional de Cine de los Pueblos Indígenas a Bolívia. “Entenem que la comunicació no només és una eina per denunciar fets, també és un dret que tenim i que exigim”.
Augostina Mayán Apikai,del poble aguaruna. Pertany a la comunitat indígena amazònica Tutino de Nuevo Canaán, del districte de Río Cenapa, Provincia de Condorcanqui, al Departament d’Amazonas.
Augostina és una de les fundadores de la Asociación Indígena de Estudiantes Universitarios de la Amazonía Peruana (AAUPI), que lluita pel reconeixement acadèmic dels estudiants indígenes. Actualment és administradora nacional de l’ Asociación Interétnica de Desarrollo de la Selva Peruana (AIDESEP), i participa activament en la defensa de la mateixa davant la persecució política a la que són sotmesos arrel dels successos de Bagua el juny de 2009.
Alfredo Seguel,del poble mapuche.
Ha estat dirigent de vàries organitzacions mapuches a Xile. Actualment és comunicador social, i des de fa més de 10 anys edita l’informatiu Mapuexpress, un diari electrònic que forma part de la Red de Comunicadores Mapuches i de la Red de Medios de los Pueblos de Chile. Coordina també el Grupo de Trabajo Mapuche por Derechos Colectivos, i ha publicat diferents articles en matèria de Drets Humans i Pobles Indígens, mediambient, conflictes públics amb industries extractives i energètiques.
Luz Mery Vanegas Tique, del poble Nasa de Tierradentro Cauca, Colombia.
És excoordinadora del programa de la dona de l’associació dels 24 cabildos indígenas de Tierradentro Nasa Cxhacxha (gent forta). Excoordinadora del programa de la dona del consell regional indígena del Cauca (CRIC), també participa activament de la taula nacional: “Mujer y Familia” de l’Organización Nacional Indígena de Colombia (ONIC). Actualment és la representant nacional del sur occident colombià del Movimiento Social de Mujeres contra a Guerra y por la Paz de Colombia.